Hvordan lage innhold:
Video i sosiale medier
Å filme video
Det viktigste:
Husk å tørke av kameralinsen før du filmer
Øv på manus i forkant, slik at du kan hoppe fort gjennom overgangene uten å nøle
Ikke føl deg bundet av manus, det beste er å snakke fritt og presist
Begynn rett på – du har ett sekund på å få oppmerksomheten til folk. Videoen bør ikke overstige 30 sekunder.
Guide:
Planlegging
Hva ønsker du å formidle? Hold deg til ett hovedbudskap for å unngå forvirring.
Hvem skal se denne videoen og hva skal de ta med seg fra den? Dette avgjør tonen, språket og stilen i videoen. Kan du gjøre videoen mer spennende for gruppa den er tiltenkt?
Etter å ha tenkt gjennom dette kan du skissere opp et manus. Husk at du skal fange oppmerksomheten med én gang i introen. Deretter kommer midtdelen hvor du skal forklare saken enkelt og tydelig. Avslutt gjerne med å oppfordre til handling («lik denne videoen om du er enig») eller etterspørre refleksjon («hva synes du?»).
2. Opptak
Velg et sted med godt lys og lite bakgrunnsstøy. Kanskje du har en mikrofon du kan bruke? (Husk at trådløse øretelefoner som regel ikke vil registreres som mikrofon, disse er derfor unødvendig å bruke). Du kan gjerne stå utendørs for naturlig lys, og kanskje til og med en grønn bakgrunn?
De fleste smarttelefoner har godt nok kamera til å spille inn videoer med. Men husk å holde mobilen stabil, enten med en stødig hånd, ved å bruke et stativ eller sette opp telefonen på et stødig underlag.
Still deg opp i midten av bildet, med litt luft over hodet. Spill inn videoen vertikalt (/slik du vanligvis holder en telefon mens du bruker den), ettersom sosiale medier er optimalisert for denne visningen, med mindre videoen skal brukes på youtube/nettside.
Vær autentisk. Snakk tydelig og med engasjement, det gjør det mer engasjerende for publikum. Husk å smile (så lenge temaet tillater det) og bruke kroppspråk som understreker budskapet.
Til sosiale medier: spill inn vertikalt.
Til Youtube/nettside: spill inn videoen horisontalt.
Tillat samtidig nok luft på sidene og over hodet slik at videoen kan beskjæres til å passe på sosiale medier.
Sørg for å ha nok lys på ansiktet ved naturlig lys eller ekstra belysning.
Unngå steder med bakgrunnsstøy eller forstyrrende elementer.
Du kan gjerne stå i naturen så du får en grønn bakgrunn.
Du kan spille inn:
Ved hjelp av et stativ, eller ved å støtte mobilen opp med ulike objekter (f.eks. bord og bøker)
Ved at noen holder kameraet for deg
Ved at du holder kameraet selv (hvis du har lang nok og strak arm)
Pass på at kameraet holdes stabilt.
3. Redigering
Bruk en enkel redigeringsapp. Du kan enten både spille inn og redigere direkte i redigeringsverktøyet til Instagram, eller så kan du spille inn utenfor instagram og bruke eksterne apper, som eksempelvis InShot.
Om du ønsker å redigere på PC så kan Canva være et alternativ som ikke er så vanskelig. Om du har teknisk kompetanse på området så anbefaler vi DaVinci Resolve som er et gratis og bra, men ikke nybegynnervennlig, program.
Klipp ned videoen, fjern pauser (også på starten og slutten) og fjern overflødige klipp.
Legg til tekst og undertekster. Mange ser videoer uten lyd så tekst er viktig. Vi anbefaler at du legger på undertekster, men om dette ikke er noe du får til så kan du legge en kortere forklarende tekst oppå videoen, og heller skrive ned manuset i caption. For å legge på undertekster på mobil i etterkant av innspilling kan man eksempelvis bruke appen Captions.
Om du har iPhone så kan Clips, som ligger installert fra før, tekste videoer automatisk mens du spiller inn.
Du kan legge på musikk, lydeffekter og overganger, men gjør dette med måte. Fokuset skal ligge på budskap, ikke gimmicker. Gratis musikk kan du finne i Instagrams bibliotek.
4. Publisering
Hvis du har undertekster på videoen så trenger ikke caption å være så dyptgående. Skriv en fengende tekst som forsterker budskapet. Om du ikke har undertekster i videoen, så skriv en caption hvor alt du sier er forklart.
Bruk hashtags som #venstre, #politikk og andre relatert saken for å nå ut til flere. Tagg relevante aktører.
Publiser når følgerne dine er mest aktive, gjerne i «transportvinduene», dvs. på morgenen før jobb og ettermiddagen når de skal hjem fra jobb. Se til dine egne sosiale medier vaner for å få forståelse av når det er mest sannsynlig at folk er aktive og scroller.
Husk å interagere med de som interagerer med deg. Svar raskt på kommentarer og spørsmål.
Del gjerne videoen på flere plattformer. Å krysseposte samme video både til din egen instagram og facebook-side, samt lokallaget sine sider, fører til at flere kan få den med seg. Oppfordre gjerne kjente til å dele videoen.
5. Evaluering
Etter videoen har ligget ute en stund kan det lønne seg å evaluere den. Hvor mange så den? Hvordan kunne du fått flere til å se den? Hvilke reaksjoner fikk du? Hva kan forbedres til neste gang?
Bonus: Ha det gøy med prosessen, og vis din autentiske side – velgere elsker engasjement og personlighet! Videoene trenger ikke å se perfekte ut for å nå folk 😊
Vil du lære mer? Det finnes mange gode opplæringsvideoer på youtube. Se eksempelvis denne: https://www.youtube.com/watch?v=kdfau9slFIE