Sikkerhet
Dersom du føler det utrygt - ta kontakt med generalsekretær Fredrik O. Carstens eller organisasjonssjef Sandra Yeomans.
Dersom det er en akutt situasjon ring 112. Ved andre forhold ring politiet på 02800.
Er du i tvil kan du også kontakte generalsekretær eller organisasjonssjef i Venstre.
Sikkerheten til politikere påvirkes både av enkeltpersoner, ikke-statlige aktører og statlige aktører. Ikke sitt alene og vurder trusler eller din sikkerhetssituasjon. Gjør dette sammen med noen andre.
Ressurser
Veileder fra PST - Personlig sikkerhet (En veileder for myndighetspersoner og andre risikoutsatte)
Veileder om forebygging og håndtering av hatefulle ytringer, hets og trusler mot politikere og kandidater https://www.hatogtrusler.no/
Brosjyre fra Etterretningstjenesten, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste sendt ut til kandidater ved lokalvalget 2023 https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/gode-sikkerheitsrad-til-kandidatar-som-stiller-til-val-ved-kommunestyre-og-fylkestingsvalet/id2989332/
Forberedelser
Forberedelser kan gjøre ubehagelige opplevelser lettere å stå i.
Politikere selv, i samarbeid med partiet og andre aktuelle parter bør identifisere hvilke sikkerhetsråd som er mest aktuelle avhengig av den helhetlige risikoen den folkevalgte står ovenfor.
Her finner du forebyggende råd:
https://www.hatogtrusler.no/forebygging/forebyggende-rad-for-lokal-og-ungdomspolitikere/
Lagre relevante telefonnumre på telefonen din, slik at du vet hvem du kan kontakte. Du bør selv vurdere hvem som er aktuelle å kontakte i ulike situasjoner, det kan for eksempel være relevante personer i partiet som har et ansvar for å følge opp slike saker. Venstre anbefaler at du har lagret telefonnummer til politiet 02800 (for akutte hendelser 112), samt telefonnummer til fylkesleder, generalsekretær og organisasjonssjef på din telefon.
Gjør deg kjent med innholdet på hatogtrusler.no
Vurder nøye hva du deler av privat informasjon om deg og dine nærmeste på nett, inkludert nummer- og adresseopplysninger.
Oppdater deg på NSM sine råd for sikker mobilbruk
Definer din grense for hva som er akseptabelt, både fysisk og på nett
Vurder nødvendigheten av å oppsøke ulike forum og kommentarfelt
Fysisk sikkerhet: Tenk gjennom ulike scenario som kan inntreffe når du er ute blant folk eller hjemme
Fysisk sikkerhet: Vurder omgivelsene dine hvis du er / blir veldig profilert, eller opplever negativt fokus over en periode. Din lokale politikontakt kan hjelpe deg som er særskilt utsatt med råd om fysisk sikkerhet.
Digital sikkerhet:
www.nettvett.no
Oppfølging av hendelser på sosiale medier.
Dokumenter det som har skjedd, ytringen eller annet. Spesielt på internett kan innhold ha kort levetid, dvs at innholdet kan bli slettet for eksempel av en moderator. Ta skjermbilde. Husk å få med hele konteksten som ytringen er fremsatt i.
Sosiale medier har blitt en vanlig kanal å oppleve hatefulle ytringer, trakassering, hets og lignende i. Ytringen kan rapporteres, enten til det sosiale medier (feks facebook) eller den eller de som står bak siden ytringen er fremsatt på. Dersom det er dine egne sider er du også sidens redaktør med ansvar for det som legges ut og til å sørge for at uønsket innhold ikke får bli stående eller imøtegås på en egnet måte.
For de mest alvorlige tilfellene, bør du sikre for å dokumentere ytringen tilstrekkelig, før du skjuler eller sletter innlegget for øvrige besøkende på siden.
Tips politiet hvis du er i tvil om ytringen er ulovlig.
Personer som gjentakende ganger legger ut kommentarer eller innlegg i strid med retningslinjene, kan blokkeres fra videre deltakelse på siden.
Har man retningslinjer for debatt på siden, bør det være konsekvent moderering av tilfeller som strider mot retningslinjene.
Hat og trusler på sosiale medier kan få konsekvenser for hvordan du opptrer. Her finner du konsekvensreduserende råd hvis du opplever hets, sjikane og trusler:
De færreste som fremsetter trusler har reell voldsintensjon
De fleste retter ytringen mot rollen du representerer og ikke deg
Bearbeid inntrykk og følelser, gjerne i fellesskap, ikke sitt med dem alene
Snakk med den lokale politikontakten om ytringer som påvirker deg negativt
Anmeld straffbare ytringer og handlinger
Varsle generalsekretær eller organisasjonssjef i Venstre.
Hvor kan du få hjelp?
Du kan få bistand fra partiet ved generalsekretær eller organisasjonssjef. Det er også mulig å snakke med andre erfarne lokalpolitikere eller fylkesleder. Du kan tipse politiet uten å anmelde en sak. De har tilgang til mer informasjon og vurdere for eksempel mønster og gjentakelser på en annen måte. Du kan gå til anmeldelse av en sak. Politiet har også en nettpatrulje og lokalt kontaktpunkt.
Bakgrunn
Venstres Hovedorganisasjon har jevnlig samtaler og kontakt med PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) og NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet) der vi drøfter problemstillinger knyttet til sikkerhet både for informasjon og politikere.
På nettsiden hatogtrusler.no fra Kommunal og Distriktsdepartementet finner du informasjon både for å forebygge og håndtere hatefulle ytringer, hets og trusler. Venstres politikere er ikke mest utsatt for hat og trusler, men forskjellige politikere både lokalt og nasjonalt kan oppleve å motta trusler og hets.
Både PST og Politiet utarbeider årlige trusselvurderinger, og har de siste årene også inkludert hatefulle ytringer og trusler mot politikere i disse. PSTs nasjonale trusselvurdering er tilgjengelig på pst.no.
I Politiets trusselvurdering 2021 står det at det forventes at hatefulle ytringer vil fortsette å øke i omfang og ha en polariserende effekt på det norske samfunn. Samtidig sies det at det er mindre grunn til å forvente at de som fremsetter ytringene vil omsette disse til vold. Imidlertid kan det økende omfanget legitimere ytringene og inspirere andre, og dermed øke potensialet for hatmotiverte voldshandlinger. De fleste ytringene fremsettes i sosiale medier, særlig i facebook-grupper eller i kommentarfelt på ulike nettsider.