Lokallagsstyret
Lokallagsstyrets sammensetning
Sammensetningen av lokallagsstyret er viktig, og langt på vei avgjørende for at lokallaget skal blomstre. Et lokallagsstyre bør være mangfoldig; gamle og unge, kvinner og menn, erfarne og nye, introverte og ekstroverte. Grafikere, skriveføre retorikere, gadget-elskende IT-nerder, tenkere og karismatikere. Ulikhetene er gull verdt. Husk at å være liberal er ensbetydende med å sette pris på forskjellene blant folk, og at ulike egenskaper gir bredde i styret. En homogen gruppe kan fort bli litt satt og mangle kreativitet, samtidig skal styret jobbe sammen som et team.
Det avgjørende er å respektere hverandres meninger, og at dere innser at disse ulikhetene er nødvendige for å skape dynamikk og engasjement i lokallagets arbeid. En viktig lærdom er at vi er alle gode på noe, og oppgavene bør derfor deles på de som har lyst, og på de som kan. Det er ofte langt mer morsomt og ikke minst mer effektfullt å jobbe i team.
Det er årsmøtet som velger antall styremedlemmer. Men har dere rikelig med medlemmer som ønsker å bidra bør dere ta sikte på å velge et styre på minst tre medlemmer. Det er rikelig med oppgaver å ta av.
Sammensetningen kan se slik ut :
Lokallagsleder
Nestleder
Kasserer / Økonomiansvarlig
Medlemsansvarlig/Skoleringsansvarlig
Inntil 5 varamedlemmer.
Den viktigste lærdommen med styresammensetningen er som følger:
Lokallagslederen kan ikke og bør ikke gjøre alt
Oppgavene må deles i styret - spill hverandre gode
Fordel gjerne oppgavene på roller, og tildel rollene til styremedlemmene
Og husk: Å ha ansvaret for en oppgave er ikke ensbetydende med at du må utføre alle deler av den. Du har ansvaret for at oppgaven blir gjennomført, ikke nødvendigvis å gjennomføre den. Det er her teamet kommer inn i bildet. Det anbefales at styret tar en gjennomgang av oppgavefordelingen i fellesskap. Som vi var inne på i forrige kapittel kan det være enkelte aspekter av vervet man kler bedre enn andre. Det viktigste er ikke hvem som utfører oppgavene, men at de blir gjort.
Typiske oppgaver for styremedlemmer i et lokallag
Lokallagsleder
Lokallagslederen skal ha det overordnede ansvar for alt som skjer i lokallaget og i lagets styre.
Lederens ansvar og arbeidsoppgaver kan deles med andre i styret. De kan også delegeres til andre medlemmer i styret og i noen tilfeller til medlemmer som ikke er med i styret.
Lederen har fremdeles det overordnede ansvaret. Dette betyr at lederen må sørge for å være orientert om og på hvilken måte ansvaret eller arbeidsoppgavene er ivaretatt av de andre. Dette betyr også at lederen har ansvar for å gripe inn eller iverksette de nødvendige tiltak om andre ikke har utført sine oppgaver tilfredsstillende.
Typiske ansvar/oppgaver:
Lede og styre laget
Lede styremøtene
Delegere oppgaver
Motivere og inspirere
Aktiv kontakt med medlemmene
Representere lokallaget
Ha det overordnede ansvaret for innrapportering i tråd med partiloven.
Nestleder
Nestlederens fremste oppgave er å være stedfortreder og høyre hånd for leder. Dette betyr å tre inn som leder når lederen ikke er tilstede eller ikke kan oppfylle sitt ansvar og sine oppgaver.
Å være stedfortreder kan også være å tre inn for lederen i enkelte oppgaver eller oppdrag. Dette kan være at nestlederen har fått delegert en del av det ansvar eller de oppgaver som lokallagslederen i utgangspunktet har. Eller nestlederen kan tre inn i enkeltoppgaver for lederen.
For å få til dette, er det nødvendig med en tett og god kontakt mellom leder og nestleder. Dette er begge ansvar.
Lokallagslederen trenger støtte, hjelp, råd og noen ganger trøst. Det er en viktig oppgave for nestlederen å være den som gir dette. Nestlederen må derfor være en samtalepartner og ”sparringspartner” for lederen. Nestlederen må opptre på en måte som gir lederen tillit.
Nestlederen bør være et av de mest aktive medlemmene av styret.
Typiske oppgaver
Steppe inn hvis leder er forhindret.
Være involvert i og orientert om leders arbeid.
Støtte og avlaste leder.
Kan for eksempel ha ansvar for å følge opp medlemmer
Sekretær
Det er lett og tenke seg til at sekretæren kun har ansvaret for å føre møtereferater. Men sekretærrollen kan gå langt ut over dette arbeidet. I et lite lokallag er det neppe aktuelt å sette alle konkrete oppgaver til sekretæren, men det er viktig å synliggjøre at rollen som sekretær kan og bør være en viktig rolle i lokallaget.
Typiske oppgaver:
Innkalle til møter
Føre referat fra møter
Sende ut og arkivere referater (digitalt på Workspace)
Holde orden på vedtak
Ha ansvar for informasjonsdatabasen (Google Workspace)
Rapportere til VHO og fylkesstyret på vegne av lokallaget
Kasserer/økonomiansvarlig
Kassereren har ansvaret for oversikt og styring av lokallagets økonomi.
Dette betyr å ha en løpende oversikt over den økonomiske situasjon, og de aktivitetene som kan ha økonomiske konsekvenser.
Ansvaret gjelder også systemer for budsjettering, regnskap og kontroll. Dette er noe som skal fastsettes i samarbeid med lokallagsleder og det øvrige styret.
Den økonomiansvarlige har også ansvar for økonomiske rapporteringer og for å følge opp frister (som angår økonomi) og eventuelle purringer.
Typiske oppgaver:
Føre regnskap jevnlig.
Ha oversikt over pengebruken – oppdatert regnskap til styremøtene
Legge frem forslag til budsjett
Innrapportering av valgkampbidrag
Innrapportere inntekter til partiportalen.no
Bekrefte konto og kontaktinformasjon til partiportalen.no
Gjøre innkjøp på vegne av laget, bl.a. i Venstres nettbutikk
Har tilgang til medlemsregisteret og har ansvar for å oppdatere kontaktinformasjon til̊ styret og medlemmer. (NB! Husk personvern.)
Medlemsansvarlig/aktivistansvarlig
Medlemsansvarlig har ansvaret for å følge opp medlemmene, både nye og gamle, aktive og passive. Dette innebærer også å rekruttere aktivister til å drive kampanjearbeid, ikke bare i den korte valgkampen, men gjennom hele perioden. Medlemmene er våre viktigste ressurs, og det å være medlemsansvarlig er et svært viktig ansvar.
Typiske oppgaver:
Kontakte nye medlemmer
Holde jevnlig kontakt med alle medlemmene, gjerne på telefon minst en gang i året
Sørge for at medlemsregisteret er oppdatert (NB! Husk personvern.)
Bidra til å purre kontingentinnbetaling
Rekruttere aktivister
Valgkampleder
Valgkamplederen har hovedansvaret for lokallagets valgkamp. Dette kan inkludere å lede et valgkamputvalg.
Ledelsesansvaret medfører å ha oversikt over hva som er gjort og over hva som skal gjøres. Dette inkluderer å delegere, å koordinere aktiviteter, utspill i media, innkjøp og aktivister.
Et viktig ansvar for valgkamplederen er å holde fokus på de politiske sakene som prioriteres i valgkampen.
Valgkamplederen bør være nytenkende i forhold til valgkampen, eller bidra til nytenkning fra de andre som er med.
Noe av det viktigste for valgkamplederen, er å få med seg valgkampmedarbeiderne. Valgkamplederen må derfor være engasjert, og kunne bidra til engasjement og motivasjon.
Valgkamplederen har ansvar for at det utarbeides en valgkampplan med tilhørende budsjett.
Valgkampplanen skal vedtas i lokallagsstyret. Det må også avklares hvilke endringer av valgkampplanen som skal vedtas av styret og hvilke endringer valgkamplederen eller valgkamputvalget selv kan vedta. Valgkamplederen må ha de nødvendige fullmakter.
Valgkampplanen skal, så langt det er hensiktsmessig, inneholde en fullstendig oversikt over hva som skal gjøres i valgkampen; hvordan, av hvem og når. Dette må justeres etter behov i løpet av valgkampen.
Nettansvarlig/ansvarlig for sosiale medier
En hovedoppgave for nettansvarlig er å publisere stoff på nett. Dette må gjøres i samarbeid med lokallagsleder, andre i styret og valgkampleder. Nettansvarlig bør ikke være ansvarlig for å produsere innhold til alt som skal på nett. Men vedkommende kan gjerne ta et ansvar for at lokallagsstyret husker at dette må gjøres.
Nettsidesaker bør også publiseres på sosiale medier, og nettansvarlig kan gjerne ha ansvaret for at det innhentes et svar fra lokallagsstyret og svares på spørsmål i debattene.
Nettansvarlig kan også stimulere medlemmene, og hjelpe dem til med å bruke sosiale medier.
Typiske oppgaver:
Publisere saker på websidene
Oppdatere websidene med riktig kontaktinformasjon
Være aktiv på sosiale medier (Facebook, Instagram osv)
Ta bilder under aktiviteter
Gruppelederen
Bindeledd mellom styret og gruppen: mens gruppen forholder seg til saker som er på agendaen i kommunen, kan styret i større grad fokusere på prinsippielle spørsmål og utvikle ny politikk. Styret kan bidra til å sette nye saker på agendaen. Men styret kan ikke forventes å sette seg inn i sakspapirer til kommunestyremøtet på linje med gruppen.
Typiske oppgaver:
Gruppens representant i styret
Informere styret om viktige saker som er til behandling.
Be styret om råd i viktige saker som er til behandling
Skoleringsansvarlig
Skoleringsansvarlig bør stå ansvarlig for all opplæring i lokallaget. Alt fra å kartlegge behovet for opplæring, planlegge opplæringsaktivitet, gjennomføre opplæringen, og rapportere opplæringen til Venstres studieforbund, www.venstre.no/vs.
Typiske oppgaver:
Holde seg oppdatert på hva som skjer i VS
Være oppmerksom på kurs i regi av VHO
Følge opp VS-rapportering
I samarbeid med leder etablere kultur for å ”notere” ned møtevirksomhet
Sørge for at laget arrangerer fysiske velkomstmøter for nye medlemmer. Venstreskolen trinn 1 er nå digitalisert og kan gjennomføres hjemmefra. Inviter gjerne til velkomstmøte for nye medlemmer når dere har flere innmeldinger for mer interaktivitet.
Sørge for at lokallaget har deltakere på LPN i fylket
Sørge for at styret vedtar en opplæringsplan