EVA: Venstres planleggings- og rapporteringsverktøy
Hvordan du kan dele skjermbilder fra nettaviser på din Facebook-side, samtidig som du unngår juridiske utfordringer knyttet til opphavsrett. Det er viktig å følge lovverket, spesielt når det gjelder bildemateriale, for å beskytte både deg selv og rettighetshaverne.
Man skal se at dette er en nyhetssak. Altså skal det være tydelig at dette ikke er materiale du har produsert selv.
Bilder er strengere regulert enn tekst, så det er spesielt viktig å være forsiktig med å dele bilder uten tillatelse.
Kilde, forfatter/journalist og fotokreditt skal tydelig fremgå i skjermbildet.
Ikke rediger skjermbildet. Det er ikke lov å legge på klistremerker eller annen markering som forandrer originalens mening. Det er lov å gule ut tekst, så lenge det kun gjøres for å fremheve hvilken setning du sikter til.
Husk alltid å oppgi kilden tydelig, inkludert URL eller annen relevant informasjon, slik at det fremgår hvor originalen kommer fra.
Det tryggeste alternativet er alltid å bruke rene delingslenker. Dere som har deltatt på some-skoleringer kjenner disse som «lenkeposter». Ved å dele lenken til en artikkel, unngår du å publisere bilder eller annet innhold som kan være opphavsrettsbeskyttet.
Figur 1: Dette er en lenkepost. Forsøker du å trykke på bildet, blir du hyperlenket inn i artikkelen.
Hvis du må bruke et skjermbilde av en artikkel (faksimile), pass på at du kun deler en mindre del av teksten i artikkelen, slik at du ikke publiserer hele innholdet. Dette krever at du oppgir tydelig kilde, som for eksempel en synlig URL.
Det tryggeste alternativet er alltid å bruke rene delingslenker. Dere som har deltatt på some-skoleringer kjenner disse som «lenkeposter». Ved å dele lenken til en artikkel, unngår du å publisere bilder eller annet innhold som kan være opphavsrettsbeskyttet.
Figur 2: Mindre del av artikkelens tekst er tatt bilde av. Dette bildet henviser til kilden i teksten, MEN her burde det vært en URL.
Dersom du deler en faksimile/skjermbilde av en tekst, må du sørge for at kilden er godt synlig, med en klar henvisning til hvor materialet kommer fra. For bilder er det ekstra viktig å oppgi fotografens navn i faksimilen.
Det er stadig flere som deler nyhetssaker i sosiale medier, som deler saker fra mobiltelefon. Da kan det være begrenset hva som kommer med på en skjermdump. Faksimilen må inneholde logo/navn til publisist av saken, overskrift og bildetekst med navn på fotograf og byrå. Og gjerne ingressen til saken og hvem som har skrevet den, hvis dette er synlig uten å måtte skrolle nedover i saken.
Kort sagt: det er ikke nok å bare ta et skjermbilde og legge ut, man må sørge for at viktige detaljer som viser opphavet til artikkelen er tydelig synlige.
Figur 3: Her er fotoet i saken tydelig vist fram, men man ser også hvilken avis det er hentet fra og navnet til fotografen og journalisten står tydelig i bildet.
Ikke del hele artikler: Deling av skjermbilder som inneholder en hel artikkel eller store deler av innholdet, kan bryte opphavsretten. Dette gjelder spesielt for betalingsinnhold eller eksklusivt stoff.
Unngå å publisere bilder uten tillatelse: Det er ikke tillatt å laste ned og dele bilder fra nettaviser på egen plattform uten tillatelse fra rettighetshaver.
Unngå misbruk av opphavsrettsbeskyttede bilder: Selv om du henviser til opphavsretten eller publiseringsdatoen, er det handlingen å publisere bildet på egen plattform uten riktig tillatelse som kan være i strid med loven. Sørg alltid for at bildene er korrekt lenket tilbake til kilden hvis det er mulig.
Ved å følge disse retningslinjene skal du trygt kunne dele innhold og bilder fra nettaviser uten å risikere brudd på opphavsretten. Hvis du er usikker på noe, er det alltid best å be om tillatelse, eller å bare dele det som en enkel lenkepost.