Fakta og bakgrunn, barnehager
Bakgrunn og historie
Les også på Venstres nettsider: Mer frihet og kvalitet i opplæring
I 2003 oppstod “Barnehageforliket” i Stortinget gjennom et bredt flertall. En viktig del av forliket var at kommunene fikk lovfestet plikt til å tilby barnehageplasser og plikt til å likebehandle kommunale og private barnehager. I 2011 overtok kommunene finansieringsansvaret for barnehagene, men “fordelingsnøkkelen” ble bestemt gjennom nasjonale forskrifter.
Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet tok i perioden 2013-2021 flere grep for å forbedre barnehagetilbudet og redusere foreldrebetalingen for familier med lav inntekt. Solberg-regjeringen innførte nye rammeplaner for barnehagen, skjerpede krav til bemanning og pedagogiske ansatte, og et nasjonalt barnehagetilsyn som sikrer åpenhet og transparens om økonomien.
Etter regjeringsskiftet i 2021 har vi sett stadig nye innstramninger for de private og ideelle barnehagene. Første november i år annonserte kunnskapsministeren at hun ville endre regelverket for private barnehager. Forslaget og uttalelsene til statsråden fikk kritikk fra flere hold.
Fakta
Andelen private barnehager har holdt seg stabil de siste 20 årene. I 2022 utgjør private 51,8 prosent av barnehagene. Dette tilsvarer om lag 2 800 barnehager.
I 2022 gikk 93,4 prosent av barn i alderen 1-5 år i barnehage, sammenlignet med 69,1 prosent i 2003. Om lag halvparten av disse barnehagebarna gikk i private barnehager.
SSB forventer en moderat utvikling i antall fødsler, med en vekst fra 2030.
Forskjellen på kostnader i kommunale barnehager og tilskudd til private barnehager har aldri vært større enn i 2021 og 2022, og det offentlige sparte 4,9 milliarder kroner på bruk av private barnehager i 2022.