Teksten i Google docs: 2025: Valgløfte Skatt
Ap/Sp regjeringen har sammen med SV innført og økt skatter og avgifter for norsk næringsliv og norske bedriftseiere med over 30 mrd. kroner siden 2022. I tillegg er norske bedrifter tappet for 20 mrd. kroner på grunn av en ekstra arbeidsgiveravgift i 2023 og 2024. Mange investorer og bedrifter har flyttet til Sveits, og begrunnet det med at regjeringens uforutsigbare skattepolitikk har bidratt til flyttingen.
Av OECD-land er det bare Norge, Spania og Sveits (veldig lav sats) som har formuesskatt. Våre naboland Island, Finland og Sverige har alle avviklet sin formuesskatt på 2000-tallet. Etter Stoltenberg ble finansminister har regjeringen forsøkt å ta initiativ til et skatteforlik med Stortinget, som ikke ble noe av. Formueskatt ser ut til å bli en av valgkampens store saker, som «forener» både småbedrifter og milliardærer.
Norsk næringsliv og norske bedriftseiere og investorer trenger gode og stabile rammevilkår. Regjeringens skattepolitikk er både uforutsigbar og skadelig og fører til tap av bedrifter, arbeidsplasser, innovasjon og kapital. Nå må vi tenke nytt i skattepolitikken. Derfor vil Venstre kutte formuesskatten på norsk eierskap og fjerne endringene i exit-skatten. I en tid med nye utfordringer, trenger vi nye og bedre svar. Vi trenger en ny generasjon politiske ledere som handler og som skjønner næringslivet. Og en ny regjering.
Det er lite som skiller Venstre fra øvrige borgerlige partier når det gjelder syn på formuesskatt. Høyre og Frp har større troverdighet enn Venstre i skattespørsmål.
Venstresidens argumentasjon om at 80 prosent av lettelsene i formuesskatt vil gå til landets én prosent rikeste og forskjellene i Norge vil øke.
Formueskatt er en bedre sak langs kysten (Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal) enn i det sentrale Østlandsområdet.
DN, NHH og flere økonomiprofessorer mener at effekten av å kutte i formuesskatten er liten.
Høyre(siden) har en tradisjon for å rote seg inn i rar argumentasjon eller bruker eksempler som ikke er reelle når det gjelder formuesskatt (ref. utspill om at kutt i formuesskatt styrker Norges forsvarsevne.
Jens Stoltenberg.
Ap/Sp/SV har økt skatter og avgifter så mye at det skader bedriftene våre. Vi må skape bedre rammevilkår for norske eiere og investorer og vi må få snudd flyttestrømmen til Sveits. Hensynet til skattesystemet eller Skatteetaten kan ikke være viktigere enn hensynet til bedriftseiere og vekst i det private næringslivet.
Venstre er på lag med de som skaper verdier og arbeidsplasser i Norge. Vi står opp for norske investorer og bedriftseiere og sikrer at de kan konkurrere på like vilkår som utenlandske investorer og eiere. Venstre har en troverdig og ansvarlig plan for å fjerne formuesskatten på «arbeidende kapital».
Venstres næringspolitikk er bedre enn Ap og venstresiden. Venstres politikk er både bra for de minste og de største bedriftene.
Vi må slutte å diskriminere norske bedriftseiere og investorer. En norsk eier av en bedrift må betale formuesskatt, en utenlandsk eier av nabobedriften som er i direkte konkurranse med den norske, slipper skatten. Derfor vil Venstre fjerne formuesskatten for bedriftene.
Det haster med å omstille Norge i en grønnere retning. Skal vi få til det, må norsk næringsliv ha forutsigbare rammebetingelser og beholde mer av verdiene de skaper. Vi kan ikke la den norske byråkratistaten hindre oss i å omstille oss når det er helt nødvendig.
Veldig mange norske bedriftseiere må betale skatt på verdier det ikke er mulig å realisere. Det betyr at de må tappe bedriftene for kapital som burde og kunne vært investert i ny teknologi, innovasjon og til å ansette flere.
Sverige opplevde en betydelig økning av investeringer i både eksisterende næringsliv og nye bedrifter etter at de fjernet formuesskatten.
Norsk næringsliv, bedriftseiere og investorer trenger en forutsigbar nærings- og skattepolitikk. Det får de ikke med dagens politiske flertall. Venstre er en garantist for at det vil skje med en ny regjering.
Venstre heier på dem som vil investere i eller starte bedrift i Norge. Vi er på lag med morgendagens næringsliv og vi tenker nytt.