Hvordan finne aktuelle kandidater til bedriftsbesøk?
Aller først - det finnes flere måter å komme i kontakt med næringslivet på. Innspillsmøter er en måte. Der får vi naturlig nok mulighet til å eksempelvis invitere inn mange bedrifter om gangen og det er en effektiv måte å komme i kontakt med mange bedrifter på. Det vi tar for oss her, er bedriftsbesøk der du besøker en og en bedrift. Da bør du selvsagt investere litt tid i forveien slik at besøket gir utbytte. Både for deg som politiker og for bedriften du møter.
Her er hvordan jeg tenker du kan gå frem for å finne kandidater til bedriftsbesøk.
1. Forstå det lokale næringslivet
Start med å kartlegge det lokale næringslivet. Hvilke typer næringer er dominerende? Er det mange små bedrifter, eller finnes det større selskaper?
Dette kan gjøres ved å:
Bruke offentlige tilgjengelige ressurser:
Kommunen sine egne næringsplaner inneholder ofte en beskrivelse av det lokale næringslivet og ønsket retning.
Proff.no og Purehelp.no er også gode tjenester, men de koster penger. VHO kan hjelpe med å ta ut en liste i din kommune. Kontakt Robert om du ønsker dette.
Snakke med lokal næringsforening: De kan ofte gi god oversikt over lokale bedrifter og gi anbefalinger om hvilke som kan være verdt å kontakte. Dette er kanskje vårt beste tips. Her er det mye gull og de er en veldig god samtalepartner. (Næringsforeningene er ikke en del av en paraplyorganisasjon, som NHO. De er selvstendige organisasjoner.)
2. Kriterier for valg av bedrifter
Velg bedrifter som er relevante for Venstres næringspolitikk og lokallagets strategi. Noen faktorer du kan vurdere:
Innovasjon og bærekraft: Bedrifter som satser på grønn teknologi, bærekraftige løsninger, eller nyskapende forretningsmodeller kan være spesielt interessante for Venstre.
Sysselsetting: Bedrifter som er store lokale arbeidsgivere, eller bedrifter som skaper mange nye arbeidsplasser, kan være viktige å ha en dialog med.
Lokal forankring: Bedrifter som har en sterk lokal forankring, eller som bidrar mye til lokalsamfunnet, kan være gode samtalepartnere.
Muligheter for vekst: Finn bedrifter som er i vekst, da de ofte vil være åpne for politiske initiativ som kan hjelpe deres utvikling.
3. Bruk nettverk og sosiale medier
Lokallaget kan bruke nettverk og digitale verktøy for å finne relevante bedrifter:
LinkedIn: Mange bedrifter er til stede på denne plattformen, og det er en god måte å få innsikt i bedriftens virksomhet, verdier og ansatte. Her bør imidlertid vite navnet på bedriften du søker informasjon om.
Lokale nettverk og arrangementer: Delta på næringslivsarrangementer, frokostmøter og bransjetreff for å møte bedriftsledere direkte og få tips om andre bedrifter.
Sjekk ut www.nho.no/arrangementer. De har mange spennende lokale arrangementer vi kan delta på. I tillegg er de naturlig nok interessert i møte med politikere, spesielt stortingsrepresentanter. Så en telefon til regionalt kontor kan også være et fint sted å begynne
Lokale næringsforeninger har også tilsvarende arrangementsside som NHO. Søk de opp.
Gå gjennom lokale medier: Ofte er lokale bedrifter profilert i aviser eller på nyhetsnettsteder, noe som kan gi ideer om hvilke bedrifter som er aktuelle å kontakte.
4. Forberedelse før besøk
Før lokallaget tar kontakt eller besøker en bedrift, bør du gjøre noe forarbeid:
Research: Finn ut hva bedriften driver med, deres verdier og hvilken rolle de spiller i lokalsamfunnet. Dette viser at man er forberedt og gir et godt inntrykk.
Spørsmål å stille: Forbered åpne spørsmål som gir innsikt i bedriftens utfordringer og behov. Eksempler kan være: "Hva er deres største utfordring i dag?" eller "Hvordan kan vi som politikere bidra til at dere kan vokse videre?" Programkomitéens forslag til programkan være en inngangsvinkel og noe man bør bruke aktivt.
Tilby verdi: Det er viktig å vise hva Venstre og lokallaget kan bidra med til bedriften, f.eks. ved å fremheve Venstres politikk for innovasjon, grønne arbeidsplasser eller bedriftens vekst. Samler innspill til programbehandling.
5. Bygg langsiktige relasjoner
En viktig del av prospektering er ikke bare å finne bedrifter å besøke én gang, men å bygge langsiktige relasjoner:
Følg opp etter møtet: Send en takk for møtet og eventuelt en oppfølging dersom det kom opp viktige saker eller spørsmål som krever videre arbeid.
Hold kontakten: Sørg for å holde kontakten med de bedriftene som er spesielt viktige, og inviter dem til arrangementer eller diskusjoner om politikk som angår næringslivet.
Tilby dialog: Vær tilgjengelig for videre samtaler, og vis at dere er interessert i en toveis dialog hvor bedriftenes innspill tas på alvor.
Kanskje det viktigste av alt - får du konkrete innspill, MÅ du ta tak i dette. Om du ikke kommer noen vei politisk, gi en rask tilbakemelding på dette. Hvis ikke, vil vi oppleves som politikere uten handlekraft.
Ringemanus
Lurer du på hva du skal si når du ringer en bedrift og vil invitere deg inn på besøk?
Ikke gjør det så vanskelig for deg selv. Vær åpen og ærlig, spør direkte, men samtidig få med fordelene med besøk.
Det beste manuset er det som passer for deg. Bruk dette som et utgangspunkt
Hei, det er [Navn] fra Venstre som ringer. Snakker jeg med [Navn på kontaktperson]?
Hvis ja:
Flott! Jeg tar kontakt fordi vi i Venstre er veldig interessert i å lære mer om bedrifter i [din kommune/fylke], og hvordan vi som politikere kan være med på å skape gode rammer for næringslivet.
Jeg lurte på om det kunne være interessant for deg å få besøk fra oss, slik at vi kan få en bedre forståelse av hva som fungerer godt, og hvilke utfordringer dere opplever?
Fordeler med besøk:
Dere får muligheten til å dele deres erfaringer direkte med oss som politikere.
Vi får høre om utfordringer dere møter og kan ta det med videre i vårt politiske arbeid.
Dette er en god sjanse for oss å lytte til det lokale næringslivet og bygge en sterkere relasjon med bedrifter som deres.
Ville det passet for dere å ha et slikt møte, og i så fall når kan vi komme innom?
Hvis de er usikre, eller spør om formålet:
Formålet med besøket er rett og slett at vi ønsker å bli bedre kjent med dere og forstå hvordan vi kan bidra til at lokale bedrifter som deres har de beste forutsetningene for å lykkes. Vi tar gjerne imot innspill på alt fra arbeidskraft til grønn omstilling eller andre temaer som er viktige for dere.
Hvis de har tid i kalenderen:
Supert! Da setter vi av [dato og tid]. Vi ser frem til å møte dere og få en god samtale om bedriften og deres erfaringer. Tusen takk for at dere tar imot oss!
Hvis de trenger tid til å vurdere:
Det forstår jeg. Jeg kan sende en kort e-post med litt mer informasjon om hva vi ønsker å snakke om, og så kan dere se om det er noe som passer. Når passer det at jeg følger opp igjen?
Takk for praten, og jeg ser frem til å høre fra dere!