Årsmøte i fylkeslag
Planlegging- og gjennomføring av fylkesårsmøtet
NB: Denne manualen baserer seg på Venstres normalvedtekter for fylkeslag. Det kan være at fylkeslaget har egne vedtekter som avviker fra normalvedtektene. Sjekk fylkeslagets nettsider for deres vedtekter.
Innholdsfortegnelse
Om fylkesårsmøtet
Fylkesårsmøtet er Venstres høyeste myndighet i fylkeslaget.
Årsmøtet skal avholdes innen utgangen av mars hvert år. 2025 er et unntak. Da må årsmøtet avholdes i løpet av 26. januar, da fristen for endringsforslag til stortingsvalgprogrammet er 27. januar.
Fylkesstyret kaller inn til møtet med minst en måneds varsel.
I innkallingen settes det en frist for påmelding og for å fremme forslag til politiske uttalelser og andre forslag som ønskes tatt opp til behandling på fylkesårsmøtet.
Fylkesårsmøtet skal kun behandle de saker som er satt opp på sakslisten for møtet.
Fylkesårsmøtet er i utgangspunktet et åpent møte.
Saksdokumenter sendes lokallag/påmeldte delegater minst 7 dager før årsmøtet.
Lokallagslederskolering og eventuell annen skolering gjennomføres i forbindelse med årsmøtet
Det oppfordres til at man også legger opp til en felles middag eller annet sosialt innslag ifbm årsmøtet
Delegater
Fylkesårsmøtet består av fylkesstyrets årsmøtevalgte medlemmer, av delegater valgt av lokallagsårsmøtene i Venstre og av delegater fra sideorganisasjonene.
Antall delegater blir regnet ut av fylkeslaget. Delegatberegningen er basert på medlemstall i lokallaget per 31.desember i foregående år og antall stemmer avgitt i den enkelte kommune ved siste avholdte valg i fylket. Delegatene fra lokallagene skal velges på lokallagsårsmøtene.
De tilknyttede sideorganisasjonene på fylkesnivå: Unge Venstre, VenstreFvinnelag og Liberale Studentforbund har, i tillegg til sin styrerepresentant, én delegat per fungerende lokallag i fylkets kommuner eller sammenslåtte lag, forutsatt at det har avholdt årsmøte forrige eller inneværende år. Les mer om delegatberegning i vedtektene.
Venstres fylkesråder og fylkestingsrepresentanter, stortingsrepresentanter fra fylket og statsråder fra fylket har tale- og forslagsrett på fylkesårsmøtet.
Fylkesårsmøtets oppgaver:
Fylkesårsmøtet gjennomfører valg av:
Fylkesstyret med varaer. Det første og det tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger et styre med minst 5 medlemmer, hvorav:
Fylkesleder
Én eller to fylkesnestledere
Minst to eller tre fylkesstyremedlemmer
Inntil 5 varamedlemmer
Det første og tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velges revisor. Revisoren kan ikke ha andre verv i fylkeslaget.
Delegater til landsmøtet de årene Venstres landsmøte avholdes.
I det andre og det fjerde ordinære fylkesårsmøte i stortingsperiode velges valgkomité etter forslag fra fylkesstyret, bestående av leder, to eller 4 medlemmer og fire varamedlemmer.
Nominasjonskomite for lokal eller stortingsvalg i mellomvalgsår
Behandle saker:
Behandle fylkesstyrets årsmelding og årsregnskap
Behandle og stemme over politiske uttalelser og andre saker som er fremmet i samsvar med vedtektene
I fylkesvalgår: behandle og vedta fylkesvalgprogram for Venstre i fylket.
I stortingsvalgår: behandle forslag til stortingsvalgprogram for Venstre nasjonalt.
I mellomvalgsår: behandle valgkampevaluering
Behandle forslag til vedtektendringer for fylkeslaget
Andre oppgaver:
Det er vanlig å takke de som har sluttet i verv i løpet av årsmøtet. Enten på slutten av møtedagen eller under middagen etterpå.
Takke funskjonærene som har gjort gjennomføringen av årsmøtet mulig.
Forberedelser til fylkesårsmøtet:
Dato, tid og sted for årsmøtet må fastsettes.
Husk å planlegg for lokallagslederskolering og eventuelt annen skolering i løpet av samlingen.
Fylkesårsmøtet er gode arenaer for å bygge lag og drive nettverksbygging. Fylkesledelsene har også vedtatt, via landsstyret, å arrangere en lokallagslederskolering i forbindelse med fylkesårsmøtene i februar/mars 2024 og 2025. VHO vil levere forslag til program, innhold og stille med innledere ved behov. Fylkeslagene oppfordres også til å legge inn annen relevant skolering under gjennomføringen av fylkesårsmøtene.
Innhente priser fra hoteller eller andre lokaler senest et halvt år før årsmøtets dato - gjerne med en gang dato for årsmøtet er satt.
Valgkomiteen i fylket må bes om å starte sitt arbeid. Fylkeslaget bør legge til rette for at lokallag kan komme med innspill til kandidater.
Forslag til vedtektsendringer skal legges frem for fylkesstyret. Fylkesstyrets innstilling til vedtektsendringer skal sendes ut senest innen en måned før fylkesårsmøtet til sideorganisasjonenes fylkesstyrer og Venstres lokallag i fylket.
Innkallingen til årsmøtet må sendes ut til alle lokallagene med minst en måneds varsel. Innkomne forslag til vedtektsendringer må også sendes ut minst en mnd før årsmøtet.
Sakspapirer (årsmelding, regnskap, osv.) må utarbeides. Alle sakspapirer skal sendes til lokallag/påmeldte delegater minst 7 dager før årsmøtet.
Inviter lokallagene til å komme med forslag til politiske uttalelser og politiske saker til behandling. Husk å sette en frist for innsending av disse. Det er ikke dumt å være i dialog med redaksjonskomitéen om frister og framdrift.
Fylkesstyret skal innstille til årsmøte på
redaksjonskomité (anbefalt tre til fem stykker)
fullmaktskomité (to-fire stykker, avhengig av størrelse og lengde på årsmøtet)
referenter (to-seks stykker, avhengig av størrelse og lengde på årsmøtet)
tellekorps (to-fire stykker)
ordstyrere (to-seks stykker, avhengig av størrelse og lengde på årsmøtet)
protokollunderskrivere (to stykker)
Det er også lurt å ha tenkt gjennom om årsmøtet trenger en teknisk ansvarlig, med ansvar for mikrofoner, fremviser, presentasjoner, m.m.
En årsmøtefotograf vil sikre at det blir tatt gode situasjonsbilder. Årsmøtet er også en fin anledning til å ta portretter og bilder av grupper av mennesker.
Arranger en sosial tilstelning under eller etter årsmøtet. Nettverk bygges og ideer blomstrer ofte i de uformelle arenaene. Det er godt å bli kjent ut over politikk og kommunegrenser i fylkeslaget.
Lag oversikt over de som skal takkes eller minnes under årsmøtet.
Dersom noen i ditt fylkeslag fortjener et takkebrev fra partiet, kan det sendes en henvendelse til sandra.yeomans@venstre.no. Om noen eksempelvis har sittet i flere perioder som folkevalgt, eller noen har vært lokallagsleder eller fylkesleder i en årrekke. Oversikten bør inneholde fullt navn, rolle og noen stikkord. Frist: 5.februar, 2024.
Møtebok og forretningsorden
Her er et forslag til oppsett: Møtebok for fylkesårsmøtet.
Og forslag til forretningsorden. Denne ligger også i møteboka. ☝️
Gjennomføring av årsmøtet
Fylkesårsmøtet åpnes av fylkeslederen som leder konstitueringen av møtet. Det er ikke uvanlig at ordstyrerne tar resten av konstitueringen etter at de er valgt.
Innkomne forslag som har kommet inn etter den fastsatte frist, må på fylkesårsmøtet få 2/3 flertall for å kunne bli tatt opp til behandling på fylkesårsmøtet. Dette gjøres under godkjenning av sakslisten.
Godkjenning av innkalling og dagsorden.
Møtet konstitueres og følgende velges:
Møteledere
Fullmaktskomite med leder og to medlemmer som avgir innstilling om godkjenning av delegatenes fullmakter på fylkesårsmøtet.
Møtesekretærer og referenter.
Tellekorps
Redaksjonskomite for politiske uttalelser
To personer til å underskrive protokollen.
Behandling av saker - se årsmøtets oppgaver.
Etterarbeid
Oppdater nettsider og Facebook med nytt styre, politiske uttalelser osv.
Informer pressen om vedtatte uttalelserÅrsmøteprotokollen skal være underskrevet og tilgjengelig senest en måned etter fylkesårsmøtet. Endelig godkjenning av protokollen skjer i det første fylkesstyremøtet etter fylkesårsmøtet.
Fylkeslaget må sende årsmelding til VHO senest innen utgangen av mars. Benytt følgende skjema: www.venstre.no/arsmelding
Oppdater Brønnøysundregisteret med ny informasjon som f.eks. nytt styre. Husk at du trenger evt. nye vedtekter og signert møteprotokoll fra årsmøtet til innsendingen.
Bekreft kontaktinformasjon og kontonummer til www.partiportalen.no for utbetaling av partistøtte.