Dette skjer på valgdagen
Etter en intens valgkamp, med flere opp- enn nedturer, mange timer på stand med gode partikollegaer, debatter, dører banket og tusenvis av flyere i postkasser, kommer endelig den store, avgjørende dagen.
Kl 09-21.00: Hele Norge stemmer!
Valglokalene stenger kl 2100, 11. september. Åpningstidene varierer. Sjekk åpningstidene for ditt valglokale.
Det er en god del som bestemmer seg på valgdagen, og sjansene for at de stemmer Venstre er høyere om de har blitt minnet om oss. Ta gjerne på en Venstre-button, t-skjorte eller lignende på valgdagen.
Kl 19.00: Valgsendingene starter
NRK starter valgnattsendingen sin 19.45, TV2 Nyheter starter 19.00. Kl 20.55 starter den også på TV2 direkte. Det blir ikke spennende før valgdagsmålingene kommer kl 21.00.
Kl 20-21.00: Bli med på valgvaken i lokallaget!
Alle medlemmer er velkomne! I noen kommuner er det felles valgvake for alle partiene. Andre steder har man valgvake alene eller sammen med utvalgte partier. Det er hyggelig å være sammen med partifeller for å se valgsendingene på TV2 og NRK, og følge med når valgresultatene tikker inn!
Er du usikker på om og hvor det er valgvake i din kommune? 👉 Ta kontakt med lokallaget ditt.
Kl 21.00 starter moroa!
Valglokalene stenger.
Opptellingen starter.
Forhåndsstemmene blir offentliggjort på Valgresultat.no og på ymse medier, blant andre NRK og TV2.
Valgdagsmåling/prognoser blir offentliggjort på NRK og TV2.
Det er mye oppmerksomhet rundt valgdagsmålingen. Dette sier noe om hvilken vei valgvinden blåser, selv om det ikke sier noe om resultatet i kommuner og fylker. Media synes at dette er veldig spennende, så dette blir det mye diskusjon om.
Kommuner sender inn tall til valgdirektoratet fortløpende når de er ferdige med tellinger i kretsene i kommunen.
Kommunen består av flere kretser, og opptellingen av stemmene foregår i disse kretsene. Valgresultat.no presenterer tallene på kretsnivå, kommune- og fylkesnivå.
Sonderinger og forhandlinger kan starte allerede nå.
Det er ikke uvanlig at forhandlinger med de andre partiene - om samarbeid, saker og posisjoner i det nye kommunestyret eller fylkestinget - starter allerede i løpet av valgvaken. Dette er avhengig av kutyme lokalt og valgresultat. Noen steder er forhandlingene over i løpet av natten, andre steder forhandler man i flere uker.
Venstres ledelse og stortingsrepresentanter
Partileder, Guri Melby, og nestleder, Abid Raja, er i Oslo på valgdagen, og deltar på Oslo Venstres valgvake på Salt. Nestleder, Sveinung Rotevatn, er i Bergen, på deres valgvake. Oslo Venstres valgvake har 200 deltakere og godt presseoppbud. Så Venstres valgseier vil bli godt dekket.
De øvrige stortingspolitikerne er i sine respektive fylker på valgdagen og -natten.
Mot midnatt (tidspunktet annonseres):
Partilederrunde sendes i NRK og TV2. Alle partilederne samler seg på Stortinget for å kommentere valgresultatet.
Følg med underveis på valgkvelden og natten
I tillegg til valgsendingene, er det et par informative sider man kan merke seg:
Ettersom stemmene i kretsene er ferdig telt (det er flere kretser i kommunene) legges disse inn på Valgdirektoratets nettside: Valgresultat.no.
Vil du leke deg litt med mulige valgutfall? Bruk denne lenken i Poll of polls: Representanter i én kommune basert på partienes oppslutning. Her kan du legge inn oppslutning per parti i din kommune og se hvordan mandatfordelingen vil bli mellom partiene.
TV2, NRK og VG pleier å ha gode valgsider, hvor de oppdaterer resultater og prognoser.
Valgresultatet
I små kommuner er valget klart i løpet av få timer. I større kommuner, er resultatet klart på natten eller dagen etter.
Det endelige valgoppgjøret behandles av det lokale valgstyret. Det kan ta noen dager før personstemmene er talt opp og det er avgjort hvem som er valgt som faste representanter og varaer i kommunestyret.
Det lokale valgstyret er valgt av kommunestyret/bystyret og består av representanter fra flere partier. Valgstyret har ansvar for forberedelser og gjennomføring av valget og for valgoppgjøret.
Etter valgdagen
Resultatet av forhandlingene kan være et valgteknisk samarbeid mellom partiene som danner et flertall. Dette er et samarbeid om fordeling av roller og posisjoner, men ikke om politiske saker. Et annet utfall av forhandlingene kan være en politisk samarbeidsplattform, som inneholder fordeling av roller og posisjoner og hvor man har blitt enige om saker som skal prioriteres i perioden.
Den nye kommunestyregruppen eller fylkestingsgruppen skal konstituere seg og vedta gruppereglement og fordele verv.
Det nye kommunestyret/fylkestinget konstitueres.
Ganske raskt begynner arbeidet med budsjett for 2024.