Sosiale medier: Infografikker og videoer

Generelt

Utforming av trykt og digitalt materiell

Alt valgmateriell for Venstre skal utformes: 

Det er viktig at Venstres informasjon er universelt utformet - på trykt materiell, i sosiale medier og på nettsidene våre. I trykksaker er det særlig tekststørrelse, og god kontrast mellom tekst og bakgrunn som er viktig å passe på.

Valgkamp på sosiale medier

Se Øystein og Theas presentasjon på landskonferansen 2023

Bilde- og grafikkressurser

Husk at det er ulovlig å bruke bilder uten samtykke fra opphavspersonen. Det er allikevel plenty med bildemuligheter, bare du forholder deg til noen enkle regler.  

Det beste bildeutvalget av Venstre-folk og -motiver finnes på vår Flickr-konto, der et stort utvalg av nyere bilder av kandidatene våre er tilgjengelige.

Hvor finner jeg bilderessurser?

Her er en oversikt over flere nettsider hvor du kan laste ned bilder/symboler som kan brukes.

Infografikker og videoer

Ferdige infografikker og videoer

Leter du etter en Facebook-grafikk? Alle grafikker/videoer som lages, blir lagt på Venstres Facebook-side. For enkel oversikt, se "Bilder" i profilmenyen.

Ved spesielle anledninger, som merkedager, valgløfter eller større kampanjer, vil grafikkpakker også publiseres i Facebook-gruppene Venstremedlemmer og i SoMe-aktivister, samt legges i mappen for infografikker. 

Se også Google-mappen med infografikker.

Lag egne infografikker etter mal

I Canva kan dere lage lokale tilpasninger av grafikker.

Les om programmet Canva i avsnittet under. 

Alle tilgjengelige Canva-maler til SoMe-innlegg finner du i denne Google-mappen.

Rammer til profilbilder Facebook

I Canva finner du også profilrammer til bruk på Facebook. Alle profilrammer finner du i denne Google-mappen

Last opp bildet du ønsker å bruke og dra det inn i bilderammen. Juster deretter kantene, så bildet blir zoomet inn slik du ønsker.  Trenger du hjelp? I denne Facebook-posten, er det hjelp å få

Trenger du Sora-fonten? 

Lag designet gjennom denne malen.

Canva - verktøy for infografikker

Venstre kommer i stor grad til å bruke Canva som verktøy for produksjon av grafikker til sosiale medier. Alle lokallag og enkeltmedlemmer som vil benytte seg av dette, oppfordres til å opprette bruker på Canva: canva.com

Canva er et brukervennlig verktøy hvor du kan laste inn bilder og bruke korrekte farger. Det er gratis å opprette bruker.  Det ligger også gratis grafikkelementer tilgjengelig i Canva. Noen av elementene er forbeholdt betalte planer. 

For å laste inn Sora-fonten til Canva kreves det en betalt plan. En vei å omgå dette er å lage grafikker med utgangspunkt i denne malen, da teksten allerede ligger inne: (Kopier og lim inn tekstbolkene for å ha flere bolker å bruke). 

Vi ber imidlertid hvert lokallag vurdere om de skal betale for en oppgradert versjon av Canva. Dette er en lur investering med en relativt lav prislapp om man ønsker egne grafikker. 

Med oppgradert versjon kan man lagre teksttype, fargekoder, bilder, logo, etc. i sitt merkevaresett, som vil si at produksjonsprosessen blir kjappere. Samtidig får man tilgang til flere bilder, grafikker og verktøy i Canva. 

Her finner dere alt dere trenger for å bygge et eget merkevaresett i Canva.

Lag Reels: Videosnutter til Facebook, Instagram, Snapchat, Spotlight

Reels-videoer er formatet som oppnår best spredning. Vi oppfordrer derfor til å teste ut funksjonen. 

Heine Johansen, 5. kandidat på Bergen Venstres valgliste, har delt en Hvordan lage reels-guide.  Og husk, dørstokkmilen her handler bare om å trykke på "record"-knappen, sier han.

Har du en iPhone vil du allerede ha appen Clips på mobilen din, med denne kan du automatisk tekste videoer slik at de er tilgjengelige for personer med nedsatt hørsel også. 

Har du spørsmål til dette? Sjekk denne Facebook-posten

Facebook

Annonsering på Facebook

Det finnes strenge regler for å kunne annonsere politisk på Facebook. Disse reglene må følges nøye. Følg denne manualen for å sikre at du gjør det riktig

Slettede lokallagssider på Facebook?

Det er et gjentagende problem ved Facebook at lokallagssider blir fjernet. Det kan komme av at man har brutt retningslinjene, gjerne fordi man har forsøkt å sette opp politiske annonser uten å følge stegene nøyaktig slik som de må følges (se dette dokumentet), eller fordi Facebooks sikkerhetsrutiner ikke forstår hva en lokallagsside er, og derfor sletter den for å utgi seg for å være Venstre nasjonalt. 

Når du er logget inn på Facebook-siden, kan du sjekke

Facebook har stengt sine nordiske kontorer og vi har derfor ikke lenger en kontaktperson i Meta. Stortingspartiene og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har forsøkt å komme i kontakt med Meta slik at de kan ta en helhetlig opprydding i problemet, men dette har så langt ikke vunnet fram. Det er dermed svært begrenset hva vi kan gjøre nasjonalt for å rydde opp i slettede sider. 

Ta kontakt med Facebook for å rette opp i problemene. Det er du som sideadministrator som har mulighet til å vinne fram. Ta kontakt her

Dette er den eneste kanalen som kan gi deg tilgang igjen. 

Manual til kandidatside på Facebook. 

Se Øystein og Theas presentasjon på landskonferansen 2023

Få hjelp

Hjelp til annonser, SoMe-grafikker, m.m.

Venstres Superbrukere er en gruppe frivillige som skal bistå hvert sitt fylkeslag med grafisk produksjon. 

Disse kan hjelpe til med: 

Ta kontakt med Per Roppestad Christensen, per.roppestad.christensen@stortinget.no, for å forespørre innholdsproduksjon fra superbrukeren i ditt område. Per er prosjektansvarlig for Superbrukerne. Alle forespørsler skal gå igjennom han, med mindre annen avtale er gjort mellom deg og superbrukeren i ditt område. 

SoMe-aktivister på Facebook

Å drive valgkamp på sosiale medier betyr å bygge lag. 

Om du er engasjert i, jobber med, vil bli flinkere i eller heie fram andre i sosiale medier, meld deg inn i SoMe-aktivistgruppa på Facebook

Her kan det stilles SoMe-spørsmål og flinke folk hjelper hverandre. Her oppfordres det også til å dele grafikker og innlegg for å be om likes og kommentarer slik at vi kan inspirere hverandre og heie hverandre frem.